Om veilig de weg op te kunnen in de winter is het belangrijk dat niet alleen uw auto maar ook uw aanhanger winterklaar wordt gemaakt. Hierdoor kan de aanhangwagen de winterse weersomstandigheden weerstaan waardoor u goed arriveert op uw bestemming.

Er zijn verschillende controles die u uit kunt voeren om er voor te zorgen dat uw aanhangwagen klaar is voor het winterse weer, zoals het controleren van de verlichting, banden en accu (bij een kipper). In dit artikel gaan we hier verder op in.

Een van de belangrijkste onderdelen van een aanhangwagen zijn de banden. De banden zijn het enige contactpunt van de aanhanger met de weg. Hierdoor is de veiligheid van een aanhangwagen sterk afhankelijk van de kwaliteit en staat van de banden. Zorg er daarom voor dat je wekelijks het bandenprofiel en de bandenspanning controleert. Check de banden ook op eventuele scheurtjes in de zijwand en op (onregelmatige) slijtage.

Een ander belangrijk onderdeel om regelmatig te controleren is de verlichting van uw aanhanger. Tijdens de lange nachten in de winter is dit extra belangrijk. Controleer voor elke rit uw verlichting voor optimale veiligheid. Hierbij is het zaak om de achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers, kentekenverlichting en contourverlichting te controleren. Zorg er voor dat je altijd een aansluitschema en vervangende lampen bij hebt zodat je indien nodig een lamp onderweg kunt vervangen.

Wanneer u een kipper aanhangwagen heeft die op accu werkt is het met name in de winter belangrijk om de accu dagelijks op te laden tot 12,7 Volt. Wanneer de accu niet dagelijks wordt opgeladen zal er een verharding van de accuplaten optreden. Dit gebeurt doordat het loodsulfaat zich hecht aan de platen wat men ook sulfateren noemt. Dit zorgt er voor dat de accu geen energie meer levert en het kipsysteem van de aanhanger niet meer te gebruiken is.

Wanneer u de accu van uw kipper aanhanger in de winter niet gebruikt dient deze vochtvrij en vorstvrij te worden opgeslagen. Beperk zelfontlading tot een minimum door de conditie van de accu periodiek te controleren. Zodra de spanning van de accu op 12,2 Volt komt moet de accu doorgeladen worden.

Doordat er in de winter veel pekel wordt gestrooid op de wegen kan het zinkwerk van de aanhangwagen worden aangetast. Dit is vooral bij nieuwe aanhangwagens een risico doordat de zinklaag nog niet volledig is uitgewerkt. Hierdoor kunnen zwarte of witte vlekken ontstaan. Deze hebben gelukkig geen invloed op de werking van de zinklaag.